Yποχρεωτικά για τους ασφαλιστές τα self test - Τι ισχύει

19 Απριλίου 2021

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου τα self test διάγνωσης κορονοϊού, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία, είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους (με φυσική παρουσία) σε ασφαλιστικές δραστηριότητες. 

Η εφαρμογή του μέτρου την πρώτη εβδομάδα θα είναι πιλοτική. Τα self test θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, έως και μια μέρα πριν την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Αφού κάνουν το τεστ, θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, με τον εξής τρόπο:

Μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.gov.gr. Εκεί, αφού δηλώσουν τους κωδικούς  taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, αφού το δηλώσει στην άνω πλατφόρμα, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν είναι θετικό, επίσης το δηλώνει και η πλατφόρμα του παρέχει ειδική δήλωση, που είτε την τυπώνει ή την έχει ηλεκτρονικά. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα πρέπει  εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό τεστ, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου (επαναληπτικού) τεστ δηλώνεται επίσης υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πηγαίνει στη δουλειά του.

  • Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα.
  • Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν το κάνουν. Αν ο εργοδότης δεν τους ενημερώσει με κάθε τρόπο που μπορεί (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Επίσης, δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός, είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test, είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές απαγορεύεται να αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση να δώσει μισθό ή απολαβές κάθε είδους, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην περίπτωση που τον απασχολεί με θετικό τεστ και 500 ευρώ ανά εργαζόμενο εάν τον απασχολεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test.

Τέλος, εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test.

Η πλατφόρμα για την εφαρμογή του μέτρου ανοίγει σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα έως και την επόμενη Κυριακή (19-25 Απριλίου).

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Yποχρεωτικά για τους ασφαλιστές τα self test - Τι ισχύει

  1. Ο/Η Ανδρέας Στεφάνου λέει:

    Οι συνάδελφοι που είναι στο agency ή ανεξάρτητοι πληρώνουν κανονικά για το self test στο φαρμακείο!
    Κατά τα άλλα είμαστε κράτος πρόνοιας και πληρώνουμε εισφορές υπέρ υγείας και ανέργων ως ελεύθεροι επαγγελματίες! Πραγματικά είμαστε για γέλια και για κλάματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
ΗΠΑ: delivery μαζί με το φαγητό τα τεστ κορωνοϊού

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα παίξουν τους επόμενους μήνες τον σημαντικότερο ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, ο γρήγορος...

Close