Skip to content

Eurolife ERB: συνεργάζεται με τη HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα

Υλοποιούν μια σειρά από δράσεις για τις γυναίκες που είναι ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες

Πολλά έχουν γραφτεί για την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Οι γεννήσεις είναι κάθε χρόνο λιγότερες από τους θανάτους και οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το 2050, οι Έλληνες από 10 εκατομμύρια, θα είμαστε 8 εκατομμύρια ή στο δυσοίωνο σενάριο ακόμα και 6,5 εκατομμύρια.

Παράλληλα, το 2050 υπολογίζεται ότι η μέση ηλικία θα ανέρχεται στα 47-50 έτη, ενώ οι άνθρωποι ηλικίας 65+ θα αποτελούν το 34% του πληθυσμού.

Οι λόγοι για όλα αυτά είναι οι γνωστοί: η οικονομική κρίση, οι μειωμένες κρατικές δαπάνες στο χώρο της υγείας, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, ο γάμος και η τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας και το κυνήγι της επιτυχίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, το 1944, οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν λιγότερες από τους θανάτους το 2011, όταν δηλαδή η Ελλάδα βίωνε πλέον την κρίση «στο πετσί της». Πλέον, το 44% των Ελληνίδων αποκτά μόνο ένα παιδί.

Οι συνέπειες: επιβάρυνση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, η κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση μισθών και συντάξεων, η αδυναμία ανάπτυξης της χώρας και αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ερημοποίηση» των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Από την άλλη, η αύξηση του πληθυσμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, καθώς, το ΑΕΠ έχει άμεση σύνδεση με τον δείκτη γονιμότητας της χώρας μας.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, η Ελλάδα, βρίσκεται σε δημογραφικό αδιέξοδο. Η Πολιτεία καλείται να παρέχει κίνητρα, διευκολύνσεις και υποστήριξη στην ελληνική οικογένεια. Ωστόσο, πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτή που θα αναφέρουμε στη συνέχεια και στην οποία συμμετέχει και ένα μέλος της ελληνικής ασφαλιστικής «οικογένειας», είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις κρατικές παροχές για να υπάρχει το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα.

Η HOPEgenesis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου Δρ. Στέφανου Χανδακά και ως στόχο έχει την ανατροπή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά γεννήσεων σε ακριτικά ηπειρωτικά χωριά και  νησιά που έχουν δύσκολη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές. Στενός συνεργάτης και αρωγός στην κίνηση αυτή είναι από φέτος και ο Ασφαλιστικός Όμιλος Eurolife ERB.

Η HOPEgenesis και ο όμιλος Eurolife ERB σχεδιάζουν και υλοποιούν από κοινού δράσεις και εκστρατείες που έχουν ως στόχο να ενημερώσουν για το ζήτημα της υπογεννητικότητας και τις προεκτάσεις του. Επιπροσθέτως, πραγματοποιούν οδοιπορικά σε απομακρυσμένες νησιώτικες και ακριτικές περιοχές της κοινής τους δράσης, ενημερώνοντας τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες για τις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας που τους προσφέρει η HOPEgenesis κατά την κύηση και τον τοκετό.

Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται μέχρι στιγμής σε 317 απομακρυσμένα χωριά 37 ακριτικά νησιά και συνεργάζεται με 18 μαιευτικά κέντρα και περισσότερους από 80 ιατρούς σε 15 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Έτσι δίνει την ασφάλεια στις γυναίκες να κυοφορήσουν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να δημιουργήσουν οικογένεια, ακόμα και να τολμήσουν την μητρότητα για δεύτερη, τρίτη ή και πολλαπλή φορά.

Μόλις πριν από λίγες μέρες στελέχη της Eurolife ERB και της HOPEgenesis, επισκέφθηκαν την Πάτμο για ένα  «οδοιπορικό» ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών του νησιού. Νεαρά ζευγάρια, μητέρες μαζί με τα μωρά τους, ο Δήμαρχος του νησιού, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου «Πάτμιον» και πολλοί κάτοικοι, επισκέφθηκαν το Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο και άκουσαν εκπροσώπους της οργάνωσης να εξηγούν το πρόγραμμα δράσης της.

Ειδικά στην Πάτμο, από την αρχή της συνεργασίας έχουν γεννηθεί 10 μωρά, πρόκειται να γεννηθούν άλλα 8 τους επόμενους μήνες, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της τελευταίας επίσκεψης. Επόμενος σταθμός είναι ο Δήμος Δελφών και συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων.

Επιπλέον, η HOPEgenesis με την ευγενική χορηγία του ομίλου Eurolife ERB, εκπονεί μια σειρά από επιστημονικές έρευνες και προτάσεις για τη λύση του πολυπαραγοντικού ζητήματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Η πρώτη έρευνα, σε συνεργασία με το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καταγράφει τα αίτια του φαινομένου και τις επιπτώσεις του στις αστικές, ημιαστικές περιοχές, καθώς και σε απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και ακριτικά νησιά, που το πρόβλημα διαφέρει ως προς τα αίτια και επομένως τη λύση του – τα στοιχεία της έρευνας αυτής θα ανακοινωθούν σε προσεχή Συνέντευξη Τύπου. Επίσης, σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διεξάγει έρευνα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας από την κοινωνική της πλευρά, μελετώντας την γνώση των νέων για τη φθίνουσα αναπαραγωγική ηλικία και την υπογονιμότητα.

H δραστηριότητα είναι συστηματική, είναι ουσιαστική και η συνεργασία του Ασφαλιστικού Ομίλου Eurolife ERB με την HOPEgenesis είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει καρπούς. Μείνετε συντονισμένοι!

(Λεζάντα: Η πρώτη χρονιά που οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους στη χώρα μας ήταν το 2011, στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την εξαετία 2010-2016 μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας κατά 370.000 περίπου άτομα.)

2 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *