Aύξηση της ασφάλισης πιστώσεων μετά την κατάρρευση Thomas Cook

18 Νοεμβρίου 2019

Τα αποτελέσματα της ολέθριας πτώχευσης οδήγησαν -κατόπιν εορτής - ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνιο στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων έναντι πτωχεύσεων tour operators, δήλωσε πρόσφατα στο Underwriter στέλεχος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ασφαλίσεις έρχονται βεβαίως κατόπιν εορτής καθώς αν είχαν προηγηθεί της πτώχευσεως, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα είχε γλιτώσει αρκετά από τα περίπου 350 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα της στοιχίσει συνολικά το πρωτοφανές "κανόνι" του διεθνούς ταξιδωτικού οργανισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, ο κλάδος ασφάλισης πιστώσεων έχει καταγράψει παραγωγή 26 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο 2019 που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πληροφορίες για την περίοδο μετά το "κανόνι" της Thomas Cook αναφέρουν  σημαντική αύξηση παραγωγής το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κατά 9 εκατ. ευρώ περίπου,  με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή δεκαμήνου να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ και αύξηση άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι.

Από την ασφαλιστική αγορά μαθαίνουμε, επίσης, ότι εκτός από τις εταιρείες που προσφέρουν σήμερα ασφάλιση πιστώσεων, το 2020 στον κλάδο θα προστεθούν και άλλες εταιρείες που τους ενδιαφέρει το αντικείμενο. Επίσης , επισημαίνουν τα στελέχη, έχουν αυξηθεί και οι ασφαλίσεις αστικών ευθυνών ξενοδοχείων και ξενοδόχων έναντι των πελατών τους μετά την πτώχευση της Thomas Cook.

Απαιτεί τεχνογνωσία αλλά δίνει υψηλές προμήθειες

Η ασφάλιση πιστώσεων θεωρείται μία εξειδικευμένη ασφάλιση που απαιτεί και μεγάλη προσπάθεια προσέγγισης των επιχειρήσεων και μεγάλη ανάλυση των ισολογισμών τους και διαμόρφωση του προφίλ κινδύνου που έχουν οι επιχειρήσεις. Για να ενθαρρύνουν την ανάληψη εργασιών από τα δίκτυά τους, οι ασφαλιστικές προσφέρουν υψηλότερες προμήθειες για μεγάλα ασφαλιστήρια πιστώσεων.

Επίσης, υψηλότερες είναι οι προμήθειες για συνδυασμένες ασφαλιστικές καλύψεις, δηλαδή ασφάλιση πιστώσεων μαζί με αστική ευθύνη ή ασφάλιση πιστώσεων με ασφάλιση επαγγελματικής στέγης ή ασφάλιση πιστώσεων με ομαδικά ασφαλιστήρια προσωπικού.

Ρωτήσαμε στελέχη του τουρισμού για ποιό λόγο οι μεγάλες μονάδες που συνεργάζονται με πολλούς ξένους tour operators δεν είχαν ασφαλιστεί έναντι πιστωτικού κινδύνου (πτώχευσης) και μας είπαν ότι πολλοί ξενοδόχοι αφ’ ενός δεν πίστευαν ότι ήταν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, αφ’ ετέρου είχαν μπει σε διακανονισμό χρεών με τις τράπεζες και δεν ήθελαν να ανοιχθούν περισσότερο χρηματοοικονομικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μετά την πτώχευση ήταν ολέθρια.

Σε κίνηση συμπαράστασης προς τον ελληνικό τουρισμό η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την προσφορά άτοκων δανείων (σε ποσοστό κεφαλαίου έως 70% του κεφαλαίου), για τις πληγέντες επιχειρήσεις. Τα δάνεια θα δοθούν μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Aύξηση της ασφάλισης πιστώσεων μετά την κατάρρευση Thomas Cook

  1. […] την "Ασφάλιση Πιστώσεων στον τουριστικό κλάδο", την "Αύξηση της ασφάλισης πιστώσεων μετά την κατάρρευση Thom… όσο και με αφορμή το "Κανόνι" Thomas Cook: Tι εισπράττουν οι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Εγκαταστάσεις υγείας άνω των 400 εκατ. δωρίζει το ΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσφέρει πάνω από €400 εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόκειται...

Close