Skip to content

Τι προσφέρουν τα μαζικά δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο

“Η δύναμη του μέλλοντος κρύβεται στα δεδομένα”: φράση που έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια και δε μας προκαλεί καμία έκπληξη, αφού καθημερινά όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να συλλέγουν δεδομένα, τα οποία “μαρτυρούν” πολύτιμες πληροφορίες για εμάς. Η Ιωάννα Κουτρουβή*, Διευθύνουσα Σύμβουλος της “PREDICTA Α.Ε.” μιλά στο Underwriter για τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση μαζικών δεδομένων με τη βοήθεια αλγόριθμων (advanced analytics) ειδικά στην ασφαλιστική αγορά, αρκεί οι εταιρείες να θελήσουν να αξιοποιήσουν με αυτό το τρόπο, τις πολύτιμες πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Κυρία Κουτρουβή, τι εννοούμε με τον όρο advanced analytics;

Θα σας πω. Τα advanced analytics προέκυψαν από δύο βασικά πλεονεκτήματα που έχουμε την εποχή που ζούμε. Το ένα είναι ότι έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. Τα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν συνεχώς πάρα πολλά δεδομένα γύρω από κάθε φαινόμενο. Κάποτε δεν είχαμε όλες αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή μας. Γι’ αυτό και μιλάμε για big data. Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε τη δύναμη των υπολογιστών.

Ιωάννα Κουτρoυβή: “Ο ασφαλιστικός κλάδος χωλαίνει πάρα πολύ στην οργάνωση και την τυποποίηση των δεδομένων του. Το πρώτο βήμα που πρέπει να υιοθετήσει μία ασφαλιστική εταιρεία αν θέλει να πάει προς την κατεύθυνση των advanced analytics και να τα εντάξει στην καθημερινή λειτουργία της είναι να οργανώσει και να δομήσει την πληροφορία που έχει στα χέρια της.”

Οι υπολογιστές μπορούν να επεξεργαστούν, να χρησιμοποιήσουν τους μαθηματικούς αλγόριθμους με τα δεδομένα και να καταλήξουν σε κάποια μοντέλα που προβλέπουν συμπεριφορές. Άρα, ο μεγάλος όγκος των δεδομένων σε συνδυασμό με τη μεγάλη δύναμη των υπολογιστών, μας δίνουν πια άλλη δυνατότητα απέναντι στην πληροφορία, τη δυνατότητα της προχωρημένης ανάλυσης ή advanced analytics, να το πούμε έτσι.

Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σύνθετη ανάλυση δεδομένων με τη βοήθεια των υπολογιστών, μαθηματικών και στατιστικής. Τα advanced analytics συνθέτουν, διασταυρώνουν τεράστιο όγκο δεδομένων με βάση πολλαπλές μεταβλητές.

Δηλαδή έχει προχωρήσει τόσο η τεχνολογία που μπορείτε να ρίξετε όλα τα δεδομένα σε έναν «κουβά», ας πούμε με νοημοσύνη και εκείνος να σας βγάλει συσχετισμούς και συμπεράσματα;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: η απλή ανάλυση αφορά κυρίως ποσοστά, ας πούμε πόσοι είναι οι ψηφοφόροι του τάδε κόμματος, με βάση μια μεταβλητή, όπως το φύλο του ψηφοφόρου. Αυτός ο υπολογισμός γίνεται για να απαντηθεί ένα ερώτημα, δηλαδή το αν διαφοροποιούνται οι πολιτικές επιλογές κάποιου πληθυσμού ανάλογα με το φύλο. Αυτά είναι τα απλά analytics, η απλή διασταύρωση δεδομένων που μπορεί να πραγματοποιηθεί και να κατανοηθεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα advanced analytics συνθέτουν πολύ περισσότερους παράγοντες. Δηλαδή όχι μόνο το φύλο, αλλά και την ηλικία, την εκπαίδευση, πιθανόν ακόμη και τη συμπεριφορά, όλα αυτά προκειμένου να δούμε κατά πόσο τέτοιες μεταβλητές επηρεάζουν π.χ. την επιλογή ψήφου. Ή για να έρθουμε στα δικά μας, πώς επηρεάζουν ένα φαινόμενο, όπως η ασφαλιστική απάτη.

Για να γίνει μια διασταύρωση πολλαπλών στοιχείων πάνω σε τεράστιο όγκο δεδομένων, χρειάζονται πιο σύνθετες μεθοδολογίες, μαθηματικές και στατιστικές. Στην ουσία αλγόριθμοι που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν όλες αυτές τις πληροφορίες χωρίς τους περιορισμούς του ανθρώπινου νου.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τα μαθηματικά και τη στατιστική μπορούμε να αναδείξουμε σχέσεις που δεν τις φανταζόμαστε. Θα βρούμε και αυτές που φανταζόμαστε, αλλά θα βρούμε και συσχετισμούς που δεν περιμέναμε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε – και έτσι θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, να το προβλέψουμε θα έλεγα, πολύ καλύτερα.

H Predicta τι ακριβώς κάνει μέσα σε όλα αυτά;

H Predicta εξειδικεύεται ακριβώς σε αυτόν τον τομέα. Στην αξιοποίηση των δεδομένων με πολύ πιο προχωρημένες τεχνικές από αυτές που συνδυάζουν λίγους παράγοντες και μπορεί και ο ανθρώπινος νους να κατανοήσει, όπως ένα απλό εταιρικό report.

Εδώ και 35 χρόνια η Predicta προσφέρει αυτή την προχωρημένη, σύνθετη ανάλυση δεδομένων, αρχικά στην ιατρική και κοινωνιολογική έρευνα, αλλά σήμερα πλέον, και στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες, που έχουν στα χέρια τους πολύ μεγάλους όγκους δεδομένων.

Στόχος είναι οι εταιρείες να αξιοποιήσουν σωστότερα τον όγκο των πληροφοριών που έχουν στα χέρια τους για να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους – να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι απάτες και η σπατάλη στην περίθαλψη.

Τα δεδομένα τα αναλύουν στατιστικολόγοι και μαθηματικοί; Αυτοί εργάζοναι για την Predicta;

Η Predicta σήμερα αριθμεί 30 άτομα, σχεδόν οι 20 από αυτούς είναι μαθηματικοί και στατιστικολόγοι, προφανώς και πληροφορικάριοι που έχουν τη γνώση να χρησιμοποιήσουν, να προετοιμάσουν τα δεδομένα. Ξέρετε, ποτέ τα δεδομένα από μόνα τους δεν είναι έτοιμα να τροφοδοτήσουν τους μαθηματικούς και τους στατιστικούς αλγόριθμους. Πρέπει να τα επεξεργαστούν ειδικοί της πληροφορικής και μετά να περάσουν στα χέρια της στατιστικής προκειμένου να βοηθήσουν στη σωστότερη λήψη αποφάσεων.

Θέλετε να μας δώσετε ένα παράδειγμα για την ιδιωτική ασφάλιση συγκεκριμένα;

Κοιτάξτε, ο ασφαλιστικός κλάδος χρησιμοποιεί τη στατιστική από την εποχή που ιδρύθηκε, δύο-τρεις αιώνες πριν. Γιατί τι προσπαθούσε πάντα να κάνει; Να προβλέψει τις ζημιές που μπορεί να δημιουργήσει ένας ασφαλισμένος, έτσι ώστε να δώσει τη σωστή τιμή στο ασφαλιστήριο που του προσέφερε.

Στη σημερινή εποχή όμως, είναι τόσα πολλά τα δεδομένα που αν δεν οργανωθούν σωστά, αν δεν δομηθούν με τρόπο που να μπορούν να τροφοδοτήσουν τους σύγχρονους αλγόριθμους, τότε δεν αξιοποιούνται.

Ο ασφαλιστικός κλάδος χωλαίνει πάρα πολύ σε αυτό, δηλαδή στην οργάνωση και την τυποποίηση των δεδομένων του, με τρόπο που να μπορεί να τροφοδοτήσει τους αλγόριθμους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να υιοθετήσει μία ασφαλιστική εταιρεία αν θέλει να πάει προς την κατεύθυνση των advanced analytics και να τα εντάξει στην καθημερινή λειτουργία της. Να οργανώσει και να δομήσει την πληροφορία που έχει στα χέρια της. Να καταγραφεί ψηφιακά και συστηματικά, το ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου, οι απαιτήσεις του, για να σας το πω πιο απλά. Έτσι, αναδεικνύονται και τυποποιούνται οι συμπεριφορές όχι μόνο ασφαλισμένων, αλλά και γιατρών, με τρόπο που να μπορούν να εντοπίζονται και περιπτώσεις απάτης. Αλλά και παράλληλα, να μην ταλαιπωρούνται αυτοί, οι οποίοι ζητούν κάτι απόλυτα νόμιμο.

Δηλαδή το ένα θέμα είναι να γλυτώσεις χρήματα και να μην πληρώσεις ζημιές, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο συμβόλαιο, το άλλο θέμα είναι να μην ταλαιπωρήσεις πελάτες, οι οποίοι ζητάνε κάτι δίκαιο και παρ’ όλα αυτά η διαδικασία έγκρισης παίρνει πολύ περισσότερο καιρό γιατί η αναζήτηση της απάτης την καθυστερεί!

Η εταιρεία μας βοηθά και στο στάδιο αυτό της οργάνωσης και της δόμησης των δεδομένων με τον κατάλληλο τρόπο, για να μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα advanced analytics. Όλη η δυσκολία είναι η οργάνωση και η προετοιμασία της πληροφορίας. Από εκεί και πέρα τα συστήματα είναι έτοιμα, αρκεί να ξέρει κανείς να τα χρησιμοποιεί. Εμπεριέχουν στατιστικούς αλγόριθμους, μαθηματικούς αλγόριθμους που παράγουν το αποτέλεσμα, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, προβλέπουν ή εντοπίζουν περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης.

*Η Ιωάννα Κουτρουβή θα συμμετέχει στην Ημερίδα για την ασφαλιστική απάτη με τίτλο «Data Analytics and Machine Learning for Insurance Fraud Detection» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

[box]Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν. Για όσους ενδιαφέρονται, εγγραφείτε εδώΗ προεγγραφή είναι υποχρεωτική.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Μεταξύ των εισηγητών της Ημερίδας, στην οποία θα παραστεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ομότιμος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Μιχαήλ Τζωρτζωρής και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος. Επίσης, θα λάβουν το λόγο ο Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, o Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδoς κ. Ιωάννης Καντώρος, ο Υποστράτηγος ε.α. και τέως Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο McCoy College of Business του Πανεπιστημίου του Τέξας κ. Tahir Ekin και ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Σωτήριος Μπερσίμης.

Διαβάστε εδώ περισσότερα. [/box]

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *