Skip to content

Πώληση Εθνικής: χρονική παράταση μελετά η ΕΤΕ

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας ολιγόμηνης παράτασης διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής σύμφωνα με στελέχη της ΕΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας θα επικαλεστεί στον SSM τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής του ομίλου, αλλά και το γεγονός ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ίσως δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

τoυ Nίκου Σακελλαρίου

Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική με την κερδοφορία της και τα αποτελέσματά της συνεισφέρει στη “χρηματοοικονομική υγεία” του ομίλου. Ωστόσο, η αισιοδοξία για την επίτευξη της παράτασης είναι μικρή αφού ο όμιλος της ΕΤΕ θα πρέπει να ακολουθήσει τις πρακτικές που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙ και ουσιαστικά επιβάλλουν το διαχωρισμό τραπεζικών εργασιών από άλλες. Επιπλέον πολλά ανώτερα στελέχη στην Εθνική Ασφαλιστική θεωρούν ότι  η εταιρεία έχει ταλαιπωρηθεί από τη διαδικασία πώλησης και τις αποτυχίες με τους προηγούμενους διεκδικητές για 3 και πλέον χρόνια και πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε και οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες να μπορούν να προσφέρουν με ηρεμία και χωρίς ψυχοφθόρες διαδικασίες. Η επιλογή ενός σημαντικού στρατηγικού επενδυτή μέσα από την ασφαλιστική βιομηχανία φαντάζει ως μία εξαιρετική επιλογή.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα (μετά και την επίσκεψη Watsa στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) αναβίωσαν τα σενάρια που ήθελαν τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Eurolife. Βέβαια ένα τέτοιο σχήμα ίσως δημιουργήσει θέματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού στους κλάδους Ζωής και Υγείας τα μερίδια των δύο εταιρειών μαζί ξεπερνούν το 50% της αγοράς. Και από τις δύο πλευρές (ΕΤΕ και Eurolife) δεν υπάρχουν ούτε επιβεβαιώσεις ούτε διαψεύσεις για το “φλερτ” των δύο ομίλων.

Κέρδη από επενδύσεις και από αύξηση πωλήσεων στα δίκτυα

Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Εθνικής Ασφαλιστικής δείχνουν ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό κεφαλαιακό απόθεμα (buffer) και έχει βελτιώσει την κεφαλαιακή εικόνα της. Αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Η ανάπτυξη που παρουσίασε η Εθνική Ασφαλιστική κατά το α’ εξάμηνο προήλθε από τη δραστηριοποίηση του ελεύθερου δικτύου μετά από ενθαρρυντική πολιτική προμηθειών, αλλά και του Agency, ενώ θεαματική ήταν η αύξηση πωλήσεων από το Bancassurance. Επίσης ακολουθήθηκε και ένα διαφορετικό μείγμα τιμολογιακής πώλησης ανά προϊόν και ανά περιοχή που είχε σε άλλες περιπτώσεις αυξήσεις και σε άλλες περιπτώσεις μειώσεις ασφαλίστρων. Οι στρατηγικές αυτές οδήγησαν σε αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων Ζωής κατά 26% στα 286,5 εκατ. ευρώ. Τα δίκτυα παραγωγής (συνεργάτες και πράκτορες) σημείωσαν αύξηση 6% στην παραγωγή τους σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2018, ενώ η παραγωγή του δικτύου Bancassurance σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 44,2%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα κίνητρα που έδωσε η Τράπεζα στους τραπεζοϋπαλλήλους για να πουλούν ασφαλιστικά προϊόντα παράλληλα με τα τραπεζικά και ειδικά τις προθεσμιακές καταθέσεις.

25% αύξηση Ιδίων Κεφαλαίων λόγω του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων

Όπως κατά καιρούς έχουμε γράψει, η θεαματική βελτίωση των ελληνικών ομολόγων (άνοδος τιμής-πτώση απόδοσης) δημιούργησε μεγάλη βελτίωση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων. Σύμφωνα με την αναφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, κατά το α’ εξάμηνο 2019 τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας βελτιώθηκαν κατά 196,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 25% σε σχέση με αυτά που ήταν στο τέλος του 2018.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *