Skip to content

Νάντια Σταυρογιάννη: Η νεαρή μηχανικός που διέπρεψε στον κλάδο των ανθρώπων

Η στήλη “Πορτρέτα” επιχειρεί μια διαφορετική, πιο προσωπική ματιά στο έργο και την προσωπικότητα του εκάστοτε φιλοξενούμενου.

Μια νεαρή δυναμική γυναίκα με στόχους και όνειρα, η Νάντια Σταυρογιάννη, εντάχθηκε στο δυναμικό της D.A.S. Hellas όταν ήταν μόλις 24 ετών. Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., αρχικά ανάλαβε τη Διεύθυνση του τμήματος Μηχανογράφησης «στήνοντας» το τμήμα και το μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας «από το μηδέν». Η διαδικασία αυτή της επέτρεψε να γνωρίσει σε βάθος όχι μόνο τις διαδικασίες της εταιρείας, αλλά και την φιλοσοφία, εν γένει, των ασφαλιστικών προϊόντων. Και παράλληλα με την ασφαλιστική αγορά γνώρισε και τον άντρα της… κι έτσι δημιούργησαν μία όμορφη οικογένεια αποκτώντας δύο κόρες, έφηβες πλέον.

Μετά από περίπου δέκα χρόνια της προτάθηκε να αναλάβει την Διεύθυνση Πωλήσεων, όπου διετέλεσε επικεφαλής επί μία πενταετία. Ο νέος της ρόλος στην εταιρεία της επέτρεψε να μάθει και τους ανθρώπους πίσω από τις διαδικασίες. Στήριξε το δίκτυο πωλήσεων, ταξίδεψε, γνώρισε τους συνεργάτες, τους άκουσε, έκανε φίλους και έδωσε λύσεις. «Ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου», ισχυρίζεται η ίδια. «Έκανα φιλίες πραγματικές, που διαρκούν μέχρι και σήμερα».

Και η προσέγγισή της αυτή είχε αποτελέσματα, αφού η παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε κατακόρυφα. Με αυτά τα δείγματα γραφής, στη συνέχεια, ανοίχθηκε ένα νέο κεφάλαιο στην εταιρεία και στη ζωή της και τον Ιούλιο του 2011, αναλαμβάνει το τιμόνι της εταιρείας, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος.

ap8_6606Όταν επιλέξατε το Πολυτεχνείο τι όνειρα κάνατε για τη ζωή σας;

Για να είμαι ειλικρινής, το Πολυτεχνείο το επέλεξα τυχαία. Τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν ποιον κλάδο θα ακολουθήσουν σε πολύ νεαρή ηλικία, οπότε, όπως τα περισσότερα, έτσι και εγώ, τελειώνοντας το Λύκειο, δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να σπουδάσω. Ξεκίνησα από τη θετική κατεύθυνση, μιας και η μεγάλη μου αγάπη ήταν τα μαθηματικά. Έτσι, και με την καθοδήγηση του πατέρα μου επέλεξα το Πολυτεχνείο και η επιλογή αυτή πραγματικά με δικαίωσε.

Πάντα ονειρευόμουν μια δουλειά που θα με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική και αποτελεσματική. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που οι επιλογές μου, η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά μέχρι τώρα έχουν επιβραβευθεί. Και τα όνειρα συνεχίζονται, καθώς το ζητούμενο δεν παύει να είναι μια επαγγελματική πορεία που σου προσφέρει πληρότητα.

Προκαλεί εντύπωση, πάντως, το γεγονός ότι ξεκινήσατε από θετική κατεύθυνση και τελικά διαπρέψατε σε θέσεις που πρώτα απ’ όλα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, όπως οι πωλήσεις και η ηγεσία.

Τόσο τα μαθηματικά, όσο και το Πολυτεχνείο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης μου. Έμαθα να σκέφτομαι θετικά και πρακτικά. Όταν έχω να αντιμετωπίσω ένα θέμα, προσπαθώ να λάβω υπόψη όλες τις παραμέτρους, να συνυπολογίσω τις πιθανές συνέπειες και να καταλήξω στη βέλτιστη δυνατή λύση.

Η προσέγγιση αυτή, να αναλύεις, δηλαδή, ένα θέμα στοχεύοντας στον καλύτερο τρόπο επίλυσής του, με έχει βοηθήσει σημαντικά σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής, αλλά και της προσωπικής μου ζωής.

Σε τέτοιες θέσεις το ζητούμενο είναι να μπορεί κάποιος να δίνει λύσεις και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που ανακύπτουν καθημερινά με τρόπο αποτελεσματικό και άμεσο.

Στο σχολείο ήσασταν καλή μαθήτρια;

Ήμουν επιμελής και άριστη μαθήτρια.

Ανέκαθεν αγαπούσα το διάβασμα, διάβαζα κι εξακολουθώ να διαβάζω πολύ. Υπεύθυνος γι’ αυτό, θα έλεγα, ότι ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος, όντας δάσκαλος, μας μύησε στον κόσμο της γνώσης και της εκπαίδευσης. Μας έμαθε να θέτουμε κλιμακούμενους στόχους και να προσπαθούμε να τους επιτύχουμε, να μην επαναπαυόμαστε, να βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι άνθρωποι και σ’ αυτό συμβάλλει καθοριστικά το διάβασμα και η συνεχής απόκτηση γνώσεων.

ap8_6612Πόσο εύκολο είναι για μία νέα γυναίκα να κατέχει διευθυντική θέση με μέσο όρο συναδέλφων περίπου στα 50;

Στην αρχή υπήρχαν κάποιες δυσκολίες. Όταν ξεκίνησα στα 24 ως διευθύντρια, υπήρχαν ορισμένοι που με αντιμετώπιζαν με καχυποψία, είτε λόγω της ηλικίας μου, είτε λόγω του φύλλου μου. Γενικά, όμως δεν διστάζω μπροστά σε δυσκολίες. Συνήθως, τις βλέπω σαν προκλήσεις κι ευκαιρίες για να προσπαθήσω περισσότερο. Εξάλλου, από πολύ νωρίς, ο τρόπος που έθετα και αντιμετώπιζα τα διάφορα ζητήματα, δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους άλλους. Αν κάποιος είναι σωστός επαγγελματίας, περιορίζονται σημαντικά τέτοιου είδους συμπεριφορές. Στο μόνο που μπορώ να πω ότι επηρεάστηκα ήταν ο τρόπος που ντυνόμουν. Από μικρή επέλεγα αυστηρά ρούχα και απέφευγα πάντα το σπορ ντύσιμο! Ήταν κι αυτό ένα μέσο να αντισταθμίσω το νεαρό της ηλικίας μου.

Τώρα, όμως, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετά δείγματα ίσης μεταχείρισης των φύλλων. Νομίζω ότι στις εταιρείες η διαφορετικότητα του φύλλου αποτελεί πλέον ζητούμενο. Όσον αφορά την ηλικία, αυτά ίσχυαν στην αρχή της καριέρας μου. Άλλωστε, κι εγώ δεν είμαι πλέον η κοπελίτσα των 24 ετών που τώρα πρωτοξεκινά. Πολλές γυναίκες κοντά στη δική μου ηλικία κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Εδώ, όμως, θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην επαγγελματική μου πορεία υπήρξαν άνθρωποι από την ασφαλιστική αγορά που πίστεψαν σε μένα και με βοήθησαν να αναδείξω τις δυνατότητές μου. Πολλοί συνάδελφοι, εντός και εκτός εταιρείας, με στήριξαν, συνέβαλαν σημαντικά στην μέχρι τώρα εξέλιξη μου και αισθάνομαι πραγματικά ευγνωμοσύνη.

 Μάλλον είναι και θέμα χαρακτήρα τελικά…

Πάντα πίστευα ότι όταν θες κάτι πραγματικά, επενδύεις σε αυτό με συνέπεια και προσπαθείς για το καλύτερο. Προφανώς, είναι και θέμα χαρακτήρα. Γενικά, είμαι δυνατός άνθρωπος… Προσωπικά, επιλέγω να βλέπω τα πράγματα θετικά και να δημιουργώ η ίδια ευκαιρίες στην πορεία μου. Σίγουρα υπάρχουν και δύσκολες στιγμές. Το σημαντικό, όμως, είναι να «βλέπουμε τα ποτήρι μισογεμάτο» και να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση.

Σίγουρα βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η αισιοδοξία αλλά εξίσου σημαντικά είναι και η ευελιξία, η ευρηματικότητα και η γρήγορη προσαρμογή στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Πάντα προσπαθώ να παίρνω αποφάσεις βλέποντας μακροπρόθεσμα, έχοντας ως γνώμονα το καλό της εταιρείας και των ανθρώπων της και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που ισχύουν κάθε στιγμή.

Είπατε προηγουμένως ότι όταν αναλάβατε την Διεύθυνση Πωλήσεων διπλασιάστηκε η παραγωγή. Τι διαφορετικό κάνατε και πως το καταφέρατε αυτό;

Όταν ανέλαβα τη Διεύθυνση Πωλήσεων εστίασα στους ανθρώπους της εταιρείας. Πρωταρχική μου επιδίωξη ήταν να γνωρίσω το δίκτυο των συνεργατών μας επενδύοντας στην προσωπική επαφή μαζί τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον πρώτο καιρό δεν βρισκόμουν καθόλου στο γραφείο. Είτε στην Αθήνα, είτε στην περιφέρεια, έκανα διαρκώς όχι απλά τυπικές, αλλά ουσιαστικές επισκέψεις αφουγκραζόμενη τα προβλήματα, τις απορίες και τις προτάσεις τους.

Ανέκαθεν, η D.A.S. Hellas επένδυε και επενδύει στους συνεργάτες της. Εξάλλου, η Νομική Προστασία είναι ένα σύνθετο προϊόν κι όχι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Ο στόχος μου, λοιπόν, ήταν διττός: από τη μία πλευρά, η εκπαίδευση των συνεργατών ώστε να κατανοήσουν πλήρως το προϊόν και από την άλλη, η παροχή λύσεων σε τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Έτσι, πραγματοποιήσαμε πολλά σεμινάρια με παραδείγματα εφαρμογής από την καθημερινότητα και case studies. Αλλά δεν περιοριστήκαμε εκεί. Αναδιαμορφώσαμε την πλειοψηφία των προγραμμάτων μας και αναπτύξαμε και νέα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του δικτύου και τις ανάγκες των πελατών που μας μετέφεραν.

Με τον τρόπο αυτό, αναπτύχθηκε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, χωρίς να δαπανήσουμε μεγάλα κεφάλαια, αλλά με πολύ προσωπικό κόπο, όρεξη και αφοσίωση. Από την πλευρά μας, τους δώσαμε εργαλεία και λύσεις για να προχωρήσουν με τη δουλειά τους και εκείνοι είδαν σε εμάς συνεργάτες που βρίσκονται «δίπλα» τους, τους ακούν προσεχτικά και δεν σπαταλούν άσκοπα το χρόνο τους. Αυτή, λοιπόν, η σχέση «δούναι και λαβείν» που αναπτύχθηκε, πιστεύω ότι αποτυπώθηκε και σε αριθμούς κι, έτσι, η παραγωγή της εταιρείας διπλασιάστηκε.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας αυστηρό με τους εργαζομένους;

Ο χαρακτηρισμός που, νομίζω, θα μου ταίριαζε καλύτερα είναι απαιτητική. Και πρώτα απ’ όλα απαιτητική από τον ίδιο μου τον εαυτό. Αντίστοιχα, ενθαρρύνω πάντα τους συνεργάτες μου να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους. Αρχή μου είναι να μην έχω αξιώσεις από εκείνους που δεν θα είχα κι από τον ίδιο μου τον εαυτό.

Και πως θα χαρακτηρίζατε το κλίμα στην εταιρεία γενικότερα;

Τόσο εγώ, όσο και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούμε την D.A.S. Hellas σαν δεύτερη οικογένειά μας.  Άλλωστε, είμαστε πολλά χρόνια μαζί με την πλειοψηφία των συναδέλφων μου και επικρατεί ένα εξαιρετικό εργασιακό κλίμα. Το κλίμα αυτό είναι αποτέλεσμα της έμφασης που έχει δοθεί στην καλλιέργεια της κοινής εταιρικής μας κουλτούρας. Η συνεχής βελτίωση και ο σεβασμός στον άνθρωπο αποτελούν το επίκεντρο της κουλτούρας αυτής.

Καθημερινά αναπτυσσόμαστε όχι μόνο ως επαγγελματίες, αλλά και ως άνθρωποι σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, αξιοκρατικό, με πολλές δυνατότητες εξέλιξης και σταθερές αξίες. Γι’ αυτό και όλοι προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν στην εταιρεία με χαμόγελο, όχι επειδή το απαιτώ εγώ, αλλά επειδή το αισθάνονται από την καρδιά τους. Είναι ευχαριστημένοι κι αυτό εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις των καθημερινών επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι υπάρχουν ισορροπίες. Όλοι ξέρουν ότι είμαι εκεί για να μου μιλήσουν και να κατανοήσω τα οποιαδήποτε ζητήματά τους, αλλά και ότι αυτή η σχέση μας δεν συνεπάγεται εκπτώσεις στη δουλειά και στον επαγγελματισμό μας.

Και πώς πείθει κανείς τον κόσμο να κάνει αυτό που θέλει, αυτό που πρέπει, να υπακούει σε εντολές και υποδείξεις;

Σημασία δεν έχει να επιβάλεις κάτι, αλλά να εμπνεύσεις τους ανθρώπους σου να λειτουργούν με γνώμονα τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που θα μπορούσε κανείς τα ακολουθήσει, αλλά υποστηρίζω κι έχω υιοθετήσει τις αρχές του παραδειγματικού management. Είμαι η πρώτη που έρχομαι στην εταιρεία το πρωί και φεύγω τελευταία, έχοντας διαρκώς την πόρτα μου ανοιχτή για οποιοδήποτε θέμα ανακύπτει. Όλοι μας, με πρώτη εμένα, εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη τόσο των βραχυπρόθεσμων, όσο και των μακροπρόθεσμων στόχων της εταιρείας.

Αλήθεια είναι ότι ανέλαβα τη διοίκηση της εταιρείας σε μία περίοδο πολύ απαιτητική. Η οικονομική κρίση, η προετοιμασία και μετέπειτα η υιοθέτηση του Solvency II, οι ανακατατάξεις στη μητρική εταιρεία κατέστησαν την ανάγκη για σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων πιο επιτακτική από ποτέ. Έδωσα όραμα στους ανθρώπους, δεθήκαμε ως ομάδα, αποκτώντας κοινές αρχές και αξίες, κι αυτό βοήθησε να ανταποκριθούμε και να συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις δύσκολες αυτές συγκυρίες. Η συντονισμένη προσπάθεια όλων μας είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσουμε φέτος τα μεγαλύτερα κέρδη στα 45 χρόνια συνεχής παρουσίας μας στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα είστε τυχερή που είχατε κατανόηση από την οικογένειά σας για να αντιμετωπίσετε τόσο απαιτητικές συνθήκες – όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στο σπίτι.

Σίγουρα ήμουν τυχερή, γενικά στη ζωή μου, σε πολλά πράγματα. Με τον άντρα μου, από την πρώτη στιγμή, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και έχουμε αναπτύξει τον δικό μας κώδικα επικοινωνίας. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν «πρέπει» και περιορισμοί… Ακόμη πιο τυχερή, βέβαια, αισθάνομαι για τη σχέση μου με τα παιδιά μου. Κι εκείνα, από την πλευρά τους, έχουν δείξει κατανόηση κι έχουν μάθει από νωρίς ότι ο διάλογος κι η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια είναι το αντίδοτο για οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας είναι ότι έχουμε βασίσει την οικογένειά μας στην αγάπη, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν αντιδράσεις…

Ίσως. Ειδικά όταν οι κόρες μου ήταν σε μικρότερη ηλικία, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Αλλά, όπως ανέφερα και προηγουμένως, ήμουν τυχερή κι από νωρίς προσπαθήσαμε με τον άντρα μου να τους κάνουμε να συμμετέχουν στις αποφάσεις και να μάθουν την αξία του διαλόγου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν η μικρή μου κόρη πήγε στην Α’ Δημοτικού. Αντικειμενικά είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες στη ζωή ενός παιδιού, αλλά, δυστυχώς, ήμουν στη Γερμανία και δεν μπορούσα να βρίσκομαι κοντά της. Παρ’ όλα αυτά, όμως, της μίλησα, της εξήγησα και το κατάλαβε.

Τώρα πια, μετά από τόσο καιρό, έχουμε βρει τις δικές μας ισορροπίες κι είναι ακόμη ευκολότερα τα πράγματα.

Δεν της στοίχησε πάντως ψυχολογικά…

Όχι βέβαια. Αν και οι περισσότεροι γονείς ήταν εκεί σε μία τόσο σημαντική ημέρα, της εξηγήσαμε και κατάλαβε ότι το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό κι ότι δεν θα έπρεπε να νιώθει άσχημα. Μπορεί να μην ήμουν μαζί της την πρώτη μέρα, αλλά ήμουν την δεύτερη, την τρίτη, κλπ. Της μίλησα με ειλικρίνεια και σεβασμό και το κατάλαβε.

Άρα πιστεύετε ότι οικογένεια και καριέρα μπορούν να συνδυάζονται;

Φυσικά και συνδυάζονται. Χρειάζεται, βέβαια, συνεχής προσπάθεια για να επιτευχθούν οι σωστές ισορροπίες, αλλά όταν κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, κατά τη γνώμη μου, όλες οι πλευρές της ζωής και της προσωπικότητάς σου μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να αισθανθείς πλήρης.

Κι εγώ πραγματικά αγαπώ αυτό που κάνω και νοιώθω ευγνωμοσύνη που οι συνάδελφοί μου με στήριξαν και συνεχίζουν να με στηρίζουν εντός, αλλά κι εκτός εταιρείας. Η υποστήριξη αυτή από ανθρώπους γενικότερα της αγοράς είναι ανεκτίμητη. Μέχρι σήμερα, δεν έχω αισθανθεί ανταγωνισμό και έχω εισπράξει συναδελφική συμπεριφορά χωρίς προκαταλήψεις. Στην ασφαλιστική αγορά, βρήκα φίλους, συμπαραστάτες και ανθρώπους που με βοήθησαν, όπως, φυσικά, έκανα κι εγώ για εκείνους κάποιες φορές.

 Πολύ σημαντικό. Μιας και είμαστε στο θέμα της ασφαλιστικής αγοράς, πώς βλέπετε την εξέλιξη της;

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, θεωρώ ότι η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι μονόδρομος. Στο άμεσο, μάλιστα, μέλλον, αναμένω να συντελεστούν σημαντικές αλλαγές ώστε το κενό που δημιουργείται από την κρίση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος να καλυφθεί από την ιδιωτική ασφάλιση. Σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο.

Βέβαια, θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στην αγορά. Θα δούμε εταιρείες να συγχωνεύονται, εταιρείες να φεύγουν, εταιρείες να έρχονται…

Το μέλλον ανήκει στην ιδιωτική ασφάλιση.

Φέτος; Του χρόνου; Πότε; Γιατί αυτό λέγεται εδώ και καιρό

Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ. Με όλες τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και η ασφαλιστική αγορά, με τη σειρά της, δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί και να συμμετάσχει ενεργά στην καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να είμαστε ευέλικτοι κι έτοιμοι να προσαρμοστούμε άμεσα ώστε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στα νέα δεδομένα. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μίας νέας εποχής καλύτερης, αλλά σίγουρα και περισσότερο απαιτητικής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *