Skip to content

Μειωμένη παραγωγή αλλά και μειωμένες ζημίες έχει φέρει ο κορονοϊός

Ο Απρίλιος ξεκίνησε ιδιαίτερα πιεστικά για τις ασφαλιστικές σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις υγείας και λοιπών γενικών κλάδων ενώ οι νέες ασφαλίσεις επιχειρήσεων, ομαδικά ασφαλιστήρια, ασφαλίσεις πυρός κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Υποχώρηση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καταγράφουν και οι ασφαλίσεις αυτοκινήτου σε επίπεδο ανανεώσεων συμβολαίων αφού πολλοί ασφαλισμένοι με το αιτιολογικό του εγκλεισμού (Μένουμε σπίτι) αποφεύγουν να συνεχίσουν τις ασφαλίσεις. Πρόκειται βέβαια για λανθασμένη απόφαση αφού είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν ακόμη και εάν δεν κινούν το αυτοκίνητο. Επίσης μειωμένες ασφαλίσεις έχουν και τα δεύτερα αυτοκίνητα των οικογενειών που συνήθως χρησιμοποιούνται από τις μαμάδες για τις μεταφορές των παιδιών ή για τα ψώνια καθώς και από ηλικιωμένους για τις μικρές εξόδους τους.

Οι επόμενες εβδομάδες του Απριλίου θα δείξουν πόσο έχει επηρεαστεί η ασφαλιστική αγορά από τις μη ανανεώσεις συμβολαίων. Το μόνο θετικό από την παρούσα συγκυρία είναι ότι οι δείκτες ζημιών (loss ratio) κινούνται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι ουσιαστικά αντισταθμίζουν τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στις ανανεώσεις συμβολαίων. Επίσης, λόγω κλειστών συνεργείων, έχουν ‘παγώσει’ και επισκευές αυτοκινήτων αλλά και καθυστερούν οι πραγματογνωμοσύνες και οι αποζημιώσεις. Αυτό για τις ασφαλιστικές δημιουργεί συσσώρευση ρευστότητας η οποία λειτουργεί προς το παρόν θετικά για τις εταιρείες.

Οι μειώσεις ανανεώσεων σε ομαδικές ασφαλίσεις είναι σχετικά ελεγχόμενες προς το παρόν. Οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις (πάνω από 10 άτομα προσωπικό) δεν ρισκάρουν να μειώσουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια που ουσιαστικά μπορούν να μπουν ως έξοδα στις φορολογικές δηλώσεις.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει αρκετά ψύχραιμα την κρίση. Έχει άλλωστε την εμπειρία από το καλοκαίρι του 2015 (τραπεζική αργία και capital controls) και το μικρό χρονικό διάστημα της κρίσης (ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τις 16 Μαρτίου) και για το επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου τουλάχιστον θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ο μέσος δείκτης SCR διαμορφώνεται στο 160% περίπου για το 2019 και αποτελεί ένα εχέγγυο για την κεφαλαιακή φερεγγυότητα των ασφαλιστικών. Αν όμως, η επέλαση του κορωνοϊού συνεχιστεί και μετά τον Μάιο, τότε ίσως να αρχίσουν να υπάρχουν προβλήματα.

Θετικές κρίνονται για τις ασφαλιστικές, οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις.

Η EIOPA με τη σειρά της, είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει τα ελληνικά ομόλογα όχι στο 70% της αξίας τους που ήταν μέχρι σήμερα αλλά τουλάχιστον στο 80-90%, γεγονός που θα ισορροπήσει τις αξιολογήσεις των εποπτικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών που έχουν υποστεί υποχώρηση στο διάστημα από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *