Skip to content

Εκτινάχτηκαν & “ξεζούμισαν” την ασφαλιστική αγορά οι φόροι το 2018

Αύξηση 362,4% έναντι του 2017

Του Νίκου Σακελλαρίου

Το 1 στα 2 ευρώ κέρδους που παρουσίασαν οι ασφαλιστικές το 2018 πήγε στα δημόσια ταμεία υπό τη μορφή άμεση φορολογίας δείχνει η έρευνα της ΕΑΕΕ που καταδεικνύει αφ’ ενός την αφαίμαξη του κλάδου και αφ’ ετέρου τη συμπίεση των χρηματοοικονομικών δεδομένων που υπέστησαν οι ασφαλιστικές το 2018 μετά και την υποχώρηση των επενδύσεών τους.

Στοιχεία που αποτελούν σοκ για την ασφαλιστική αγορά και την πορεία της το 2018 αποτελούν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η ΕΑΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων χρήσης σε μία κακή για τις επενδύσεις χρονιά όπως ήταν το 2018, οι ασφαλιστικές κατέγραψαν αύξηση 11,1% στα κέρδη προ φόρων που διαμορφώθηκαν στα 403,929 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους συρρικνώθηκαν στα 176,133 εκατ. ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση 44% έναντι του 2017. Από τη διαφορά γίνεται εμφανέστατο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μέλη της ΕΑΕΕ πλήρωσαν φόρους ύψους 227,796 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένους κατά 362,4% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης (ζωής και ζημιών) διαμορφώθηκε στα 511,736 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20,1% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι η οργανική κερδοφορία πήγε αρκετά καλά παρά τις αυξημένες (18,7%) προμήθειες που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές. Επίσης, αρνητική ήταν η εικόνα των επενδύσεων του 2018 λόγω της μεγάλης υποχώρησης των ελληνικών μετοχών εκείνης της περιόδου και της υποχώρησης των τραπεζικών επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Ωστόσο οι απώλειες στις επενδύσεις ήταν μικρότερες απ’ ότι φοβόντουσαν τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και περιορίστηκαν στο (-5,8%) για τις εταιρείες που εξετάστηκαν. Στη μελέτη της ΕΑΕΕ δεν περιλαμβάνονται οι κάποιες πολυεθνικές που λειτουργούν ως υποκαταστήματα και δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν ισολογισμούς.

Φόροι και για το 2019

Η κατάσταση των επενδύσεων των ασφαλιστικών για το 2019 είναι εξαιρετική σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Underwriter.gr. Η άνοδος των ελληνικών ομολόγων και μετοχών σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις που έδωσαν οι ξένες μετοχές δημιουργούν μία εξαιρετική εικόνα στις λογιστικές καταστάσεις των 9μηνων και αυτό θα ενισχύσει και τα περιθώρια φερεγγυότητας σε κάποιες ασφαλιστικές που είχαν ανάγκη “τόνωσης”. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης θα έχουν διψήφιο αριθμό αύξησης (κατ’ εκτίμηση) η φορολογία θα είναι και αυτή αυξημένη σε σχέση με το 2018. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα και σε μέρισμα θα φανούν από τις επόμενες λογιστικές καταστάσεις του 2020 και του 2021.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *