Skip to content

Διευρύνεται η χρήση της βραχυχρόνιας ασφάλισης σε Ευρώπη & Ελλάδα

Κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα η βραχυχρόνια ασφάλιση (micro insurance), δηλαδή η μεμονωμένη ασφάλιση ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών (ταξίδια, διακοπές, θεραπείες), μία ασφάλιση που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό και ειδικά σε Αγγλία και Αμερική.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Στη μεμονωμένη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση, ο ασφαλισμένος καλύπτεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι συγκεκριμένων κινδύνων. Το ασφάλιστρο συνήθως είναι 20-30% ακριβότερο σε σχέση με αυτό που θα είχε εάν είχε κάνει πιο μακροπρόθεσμη ασφάλιση. Για παράδειγμα, μία ετήσια ασφάλιση αυτοκινήτου (με δύο 6μηνιαίες πληρωμές) που ανέρχεται σε 300 ευρώ, σε περίπτωση που γίνει για 1 μήνα ανέρχεται σε 30 περίπου.

Ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να ξεκινά από μία μέρα μέχρι και μία εβδομάδα ή ένα δεκαπενθήμερο. Στόχος της ασφάλισης αυτής είναι να προσφέρει πλήρη κάλυψη σε αυτούς που δεν θα είχαν καθόλου κάλυψη υπό άλλες συνθήκες. Η τάση ξεκίνησε προ 40 ετών στην Αμερική στη λογική ότι ο πελάτης έχει συγκεκριμένες ανάγκες που θέλει να καλύψει εκείνη τη στιγμή και ότι ο κίνδυνος διαφοροποιείται ανά πάσα στιγμή.

Για παράδειγμα, ένας λουόμενος στην παραλία έχει μικρό ποσοστό κινδύνου εάν κάνει μία βουτιά ή μόνο ηλιοθεραπεία. Αν ο ίδιος ο λουόμενος κάνει τζετ σκι, τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Έτσι τη στιγμή που αποφασίζει να προχωρήσει στην εν λόγω δραστηριότητα, μπορεί να του προσφερθεί άμεση ασφάλιση για τα λίγα λεπτά που αυτή θα διαρκέσει.

Στην Ελλάδα, οι πιο συνηθισμένες είναι αυτές των ταξιδίων (τις προσφέρουν οι περισσότερες ασφαλιστικές), οι ασφαλίσεις εκδηλώσεων, οι ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων μέχρι 1 μήνα. Ωστόσο η μικρο-ασφάλιση μπορεί να καλύψει κάθε δραστηριότητα και φέρνει πελάτες εκεί που δεν θα υπήρχαν. Παραδείγματος χάρη, όταν κάποιος στην Ευρώπη αποφασίζει να πάει μετά τη δουλειά του να παίξει στο 5 επί 5 ποδόσφαιρο, μπορεί να ασφαλιστεί για 1-2 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας με ελάχιστα λεφτά. Με βραχυχρόνια ασφάλιση μπορεί να καλυφθεί μία κυριακάτικη θαλάσσια βόλτα με μικρό σκάφος (μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό).

Η πράξη αποδεικνύει ότι στους ερασιτέχνες αθλητές οι σωματικές βλάβες είναι περισσότερες από τους επαγγελματίες και η βραχυχρόνια ασφάλιση έρχεται να καλύψει τις όποιες ζημιές μπορεί να πάθει ο ερασιτέχνης αθλούμενος.

Η επιτυχία των βραχυχρόνιων μικρο-ασφαλίσεων ως τάση βοηθά να διαμορφωθεί ασφαλιστική συνείδηση και ο κάθε ιδιώτης να γνωρίζει ότι σε ιδιαίτερες καταστάσεις μπορεί να καλυφθεί ανά πάσα στιγμή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *