Skip to content

“Αν ονειρευτούμε κάτι, σίγουρα μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε”

Βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέντορας για start ups, η ιστορία της αναφέρεται ως πρότυπο στο βιβλίο του #1 coach της Αμερικής Jack Canfield “The Success Principles”, το οποίο έχει γίνει #1 Bestseller των New York Times, ενώ κάνει coaching και σεμινάρια σε celebrities, πολιτικούς και επιχειρηματίες ανά τον κόσμο.

Ο λόγος για την Τζιλ Δούκα, ΜΒΑ, PCC η οποία θεωρείται μια από τις πιο καταξιωμένες Life Coaches από τον Ελληνικό Τύπο, η οποία δημιούργησε τον Απρίλιο του 2016 την πρώτη live και online σχολή Coaching στην Κύπρο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Τζιλ Δούκα εξηγεί τι είναι το coaching και ποια τα οφέλη του τόσο στον κάθε άνθρωπο όσο και σε επιχειρήσεις, ενώ αποκαλύπτει τι θα δουν όσοι θα παρακολουθήσουν την ερχόμενη Κυριακή 28 Ιανουαρίου το πέμπτο Online Coaching Workshop.

Πολύς κόσμος μιλάει για το coaching τελευταία, μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς είναι;

Τ.Δ. Το Coaching, σύμφωνα με τον ορισμό της International Coach Federation, είναι η διαδικασία ανάπτυξης, μέσα από την οποία ο πελάτης ή coachee, όπως λέγεται, υποστηρίζεται ώστε να πετύχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος μπορεί να έχει να κάνει με την προσωπική του ζωή ή την επαγγελματική του ανέλιξη.

Ο coach δεν είναι ένας φίλος που θα πει την γνώμη του. Είναι αντικειμενικός και σπρώχνει τον coachee έξω από την ζώνη άνεσής του ώστε να επιτύχει τα όνειρά του. Απευθύνοντας δυναμικές ερωτήσεις, υποστηρίζει τον coachee να βρει, να επιτρέψει να ‘αναδυθούν’ από μέσα του οι λύσεις και τα εργαλεία για να πετύχει αυτό που θέλει. Χτίζεται με αυτό τον τρόπο μια σχέση εμπιστοσύνης. Για αυτόν τον λόγο coaching κάνουν οι άνθρωποι που είναι ηγέτες, που θέλουν να κάνουν την διαφορά με την ζωή τους, οι άνθρωποι που ‘ψάχνονται’.

Θα ήθελα επίσης να διευκρινίσω ότι το coaching απευθύνεται σε υγιείς και ισορροπημένους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση δεν είναι ψυχοθεραπεία, ούτε υποκαθιστά τη συμβουλευτική ή άλλου τύπου ψυχική φροντίδα.

Εκτός από το ‘one to one’ coaching, δίνεται πρόσφατα μεγάλη έμφαση και στο Excecutive Coaching των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό κρίνεται απαραίτητο; Ποια είναι τα τα πλεονεκτήματα του coaching για μια επιχείρηση;

Τ.Δ.: Δεν είναι κάτι και τόσο νέο αυτό, τελικά. Σύμφωνα με μια έρευνα της έκδοσης αξιολόγησης Harvard Business Review, ήταν μεγάλος ο αριθμός των εταιριών οι οποίες είχαν προσλάβει έναν coach με σκοπό να συνδράμει στην αποκατάσταση της όποιας εμφάνισης, εκδήλωσης τοξικής συμπεριφοράς στα πλαίσια της εταιρίας. Σήμερα όμως, το coaching αφορά κυρίως στην εξέλιξη των προσόντων όλων όσων οι εξαιρετικές προοπτικές καταδεικνύονται μέσα από την υψηλή τους απόδοση.

Επίσης, το coaching έχει επίδραση και στην οικονομική απόδοση ενός οργανισμού. Σύμφωνα με μελέτη του International Coach Federation και του Human Capital Institute, το 60% των ερωτηθέντων, προερχόμενοι από οργανισμούς με έντονη εμπειρία και άσκηση στο coaching, ανέφερε πως τα κέρδη τους ήταν άνω του μέσου όρου συγκρινόμενα με τα κέρδη άλλων, ισότιμων ομάδων.

Επομένως, τα 2 κύρια οφέλη του coaching είναι η εξέλιξη των προσόντων των εργαζομένων αλλά και η αύξηση των τελικών εταιρικών εσόδων.

Οι coachees σας είναι σε όλο τον κόσμο και έχετε κάνει χιλιάδες ώρες coaching. Ποιες είναι οι στιγμές που θυμάστε;

Τ.Δ. Έχοντας κάνει πάνω από 1600 ώρες coaching σε ατομικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια και όντας πιστοποιημένη International Coach Federation σε επίπεδο PCC (Professional Certified Coach) μπορείς να καταλάβεις ότι οι στιγμές που ήμουν πολύ υπερήφανη για πελάτες μου ήταν πολλές. Από την start up εταιρεία στη Silicon Valley που πενταπλασίασε τον τζίρο της σε 6 μόλις μήνες από την στιγμή που άρχισα να δουλεύω με τον ιδρυτή μέχρι την δικηγόρο από την Κύπρο που είχε σχέση με παντρεμένο για 8 χρόνια και με το coaching χώρισε από την τοξική σχέση, γνώρισε τον άντρα της ζωής της και μου έστειλε μήνυμα από το μαιευτήριο λέγοντάς μου ότι το παιδί της χρωστάει την ύπαρξη της σε εμένα. Αλλά ακόμα και οι «εσωτερικές» νίκες όπως τις λέω εγώ: το να μάθει ο coachee να λέει όχι, να βάζει όρια, να αγαπάει, na εκτιμά και να σέβεται τον εαυτό του, να διαχειρίζεται σοφά τα οικονομικά του είναι πράγματα που απλά… κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Αυτό κάνει ένας coach: υποστηρίζει τους coachees να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους και μέσα από αυτή την διαδικασία, γίνεται και εκείνος καλύτερος άνθρωπος.

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το πέμπτο Online Coaching Workshop με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να μας πείτε τι να περιμένουν όλοι όσοι έρθουν να το παρακολουθήσουν.

Τ.Δ.: Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για το πέμπτο Online Coaching Workshop καθώς θα μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω σε αποφασισμένους συμμετέχοντες πώς να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο στη ζωή τους, ποιο είναι το νόημα και η ουσία του coaching και τα ποικίλα οφέλη του τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Θα μιλήσουν καθηγητές της Global Academy of Coaching οι οποίοι είναι ως επί το πλείστων σε επίπεδο MCC, δηλαδή με εμπειρία που έχει το 3% των coaches παγκοσμίως. Εκεί θα είναι και οι σπουδαστές coaches της Global Academy of Coaching οι οποίοι θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα γίνει και ένα live coaching session.

Πρόκειται, στην ουσία, για μια εισαγωγή στο coaching ως επάγγελμα. Πιο συγκεκριμένα, θα μάθουμε τι είναι το coaching, σε τι αφορά και πώς μπορεί, στην πράξη, να μας βοηθήσει να πετύχουμε. Μέσα σε 2 ώρες όσοι παρευρεθούν στο Online Webinar θα γνωρίσουν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας επαγγελματίας coach. Επίσης, μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και ασκήσεις, θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους και θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να τις μετατρέπουν σε ευκαιρίες.

Οι 2 ώρες του Coaching Workshop Cyprus είναι η εισαγωγή στο πρόγραμμα Coaching Training της Global Academy of Coaching το οποίο αναπτύσσεται σύμφωνα με τα πρότυπα της International Coaching Federation ως Approved Coach Specific Training (ACSTH). Αυτό το workshop θα είναι και η επίσημη έναρξη της πιστοποίησης του Global Academy of Coaching για τον Φεβρουάριο.

Απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη, επιχειρηματίες και νέους που θέλουν να κάνουν την διαφορά ως ηγέτες, που θέλουν να εξελίξουν τα θετικά τους σημεία και να πετύχουν υψηλές επιδόσεις και να μάθουν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας coach. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, όμως οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

H εγγραφή στην guest list γίνεται μόνο εδώ.

H παρουσίαση θα γίνει στα Αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μου το δικό σας όραμα, τους δικούς σας στόχους.

Τ.Δ.: Το όραμά μου είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα προσωπικής ανάπτυξης όπου coaches και coaches πραγματοποιούν μέσα από πολύ δουλειά και με τα κατάλληλα εργαλεία, ακόμα και τα πιο τρελά τους όνειρα.

Όπως είπε και η απόφοιτη της GAC- coach Χάρης Αλεξάνδρου: «αν νιώθεις βαθιά μέσα σου ότι έχεις κάτι παραπάνω να δώσεις και να δημιουργήσεις, τότε σπούδασε στην Global Academy of Coaching: είναι το κλειδί της επιτυχίας σου».

Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμα και τα πιο τρελά μας όνειρα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν μπορούμε κάτι να το ονειρευτούμε τότε σίγουρα έχουμε και τον τρόπο να το κάνουμε πραγματικότητα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *