Skip to content

Ανασφάλιστα μουσεία: στο επίκεντρο μετά την κλοπή στη Δρέσδη

Την ασφάλιση έργων τέχνης έφερε στο επίκεντρο η μεγάλη κλοπή στο μουσείο Green Vault στο Βασιλικό Παλάτι της Δρέσδης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αρπαγή έργων τέχνης στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

του Νίκου Σακελλαρίου

Aνασφάλιστα έναντι κλοπής και καταστροφής ήταν τα κοσμήματα τεράστιας ιστορικής αξίας που κλάπηκαν από το μουσείο Green Vault στη Δρέσδη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg , η αξία των κοσμημάτων του 18ου αιώνα, ξεπερνούσε το 1 δις. Ευρώ αλλά σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, τα κοσμήματα είχαν ακόμη μεγαλύτερη ιστορική αξία η οποία δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί.

Η πίεση στην αστυνομία από το Κρατίδιο είναι ασφυκτική προκειμένου να ανακαλυφθούν τα κοσμήματα. Το Μουσείο δεν είχε ασφαλίσει τα κοσμήματα εξαιτίας έλλειψης πόρων όπως ειπώθηκε από τη διεύθυνση. Όμως ταυτόχρονα , η διεύθυνση του μουσείου επεσήμανε ότι τα αντικείμενα αυτά αντιμετωπίστηκαν από το Μουσείο ως ιστορικά κειμήλια με πολύ μεγαλύτερη αξία από την αξία των διαμαντιών και των μαργαριταριών τα οποία τα κοσμούσαν και ως εκ τούτου, δεν ήταν εύκολο να ασφαλιστούν.

Το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο στα έργα τέχνης και ειδικά στα κοσμήματα. Πώς δηλαδή ασφαλίζονται από τις εταιρείες, ως έργα τέχνης ή ως πολύτιμα αντικείμενα; Αντίθετα στους πίνακες ζωγραφικής, η ασφάλιση γίνεται με βάσει την αγοραία αξία που έχει ο πίνακας και η οποία ενσωματώνει και την καλλιτεχνική διάσταση.

Η κλοπή στο γερμανικό μουσείο έγινε αφορμή για να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της φύλαξης των μουσείων αλλά και της ασφάλισης των έργων τέχνης. Στην Ελλάδα, λίγα μουσεία είναι ασφαλισμένα έναντι κλοπής έργων τέχνης και αυτά είναι συνήθως ιδιωτικά. Για παράδειγμα, το Μουσείο Θεοχαράκη είναι ασφαλισμένο στις ασφάλειες Μινέττα, στις οποίες ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης είναι και βασικός μέτοχος. Ασφαλισμένα έναντι καταστροφών και κλοπών είναι το Μουσείο Τέχνης στην Άνδρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισία, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης ασφαλισμένα είναι και μικρότερα μουσεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη , Κέρκυρα και Σαντορίνη. Ανασφάλιστα έναντι κλοπών και καταστροφών είναι τα περισσότερα μουσεία δημόσιου συμφέροντος.

Κεντρική φωτό: η είσοδος στην αίθουσα κοσμημάτων στο Βασιλικό Παλάτι της Δρέσδης

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *