Τι έγινε και τι δεν έγινε στην ασφαλιστική αγορά με τα μέτρα της κυβέρνησης

13 Ιανουαρίου 2020

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μπορεί οι προσδοκίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να καλλιεργήθηκαν υπέρμετρα από θεσμικούς φορείς αλλά οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες αφού οι βασικοί στόχοι που είχαν δεν πραγματοποιούνται μέσα στο 2020. Ωστόσο, η ασφαλιστική αγορά θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς να γίνουν αποτιμήσεις και εκτιμά ότι τα πρώτα θετικά βήματα έχουν γίνει και αναμένουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να υποβάλλουν σαφέστερα τα αιτήματά τους.

Τι δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη από τις προγραμματικές δεσμεύσεις

Δεν προωθείται -προς το παρόν- το θέμα των φοροελαφρύνσεων που ζητούσαν επιτακτικά για τα συμβόλαια ζωής, υγείας και σύνταξης οι ασφαλιστικές του κλάδου.

Οι αντιδράσεις του Υπουργείου Οικονομίας φαίνεται ότι ήταν σφοδρές απέναντι στα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών. Επιπλέον σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κινήσεις σε ό,τι αφορά ΣΔΙΤ με Ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις, το ρόλο των ασφαλιστικών στη διαχείριση των ΤΕΑ αλλά και τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση ο ρόλος των ασφαλιστικών παραμένει είτε αδρανής είτε επικαλύπτεται από τον ρόλο των Τραπεζών που φαίνεται ότι διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές πλέον σε θέματα διαχείρισης Ταμείων (Επαγγελματικών Επικουρικών) φαίνεται ότι θα έχουν έναν πολύ μικρό ρόλο, γεγονός που αφήνει δυσαρέσκειες στην ΕΑΕΕ. Επίσης, αρκετά στελέχη θεωρούν ότι εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο στο θέμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα ΤΕΑ θα επικαλύπτουν τα δικά τους ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

Επίσης, στα εργασιακά θέματα και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εισφορές προς τα Επικουρικά Ταμεία, υπήρξε η άτυπη κόντρα μεταξύ του Υπουργού κ. Βρούτση και του Υφυπουργού του κ. Μηταράκη. Ο πρώτος φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε μία πιο ανοικτή ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπολογίζοντας το δημοσιονομικό κόστος της μετάβασης από το υπάρχον σύστημα σε ένα σύστημα 3 πυλώνων, ενώ ο δεύτερος (Μηταράκης) ήταν αναφανδόν υπέρ της υιοθέτησης του συστήματος 3 πυλώνων άμεσα και μάλιστα υιοθετώντας τα ασφαλιστικά μοντέλα ξένων κρατών. Η αρχική διαφωνία φαίνεται ότι ισορροπήθηκε τελικά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα είναι μεν ευνοϊκό προς τις ασφαλιστικές, αλλά όχι στο βαθμό που οι ίδιες  θα ήθελαν.

Στις θετικές εξελίξεις θεωρείται η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στο 5% που ουσιαστικά βοηθά πολύ τις ξένες πολυεθνικές στην Ελλάδα, αλλά και τους μετόχους των  μικρότερων ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων ενώ και η φορολογική αντιμετώπιση των επενδύσεων αποτελεί σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση για τις ασφαλιστικές.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Φόβοι για αυξήσεις στα αντασφάλιστρα από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή

Οι πολεμικές κινήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πυροδότησαν ένα πολεμικό κύκλο στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην περιοχή του...

Close