Skip to content

Τα συμβόλαια εφάπαξ καταβολών “ανέβασαν” το 2016

Σημαντικές αυξήσεις παραγωγής για το 2016 δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στα πλαίσια της καθιερωμένης ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων της αγοράς. Την περασμένη χρονιά η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το 2015 (πρώτη φορά μετά από χρόνια)  φτάνοντας τα € 3,78 δισ.

Οι Ασφαλίσεις Ζωής  αυξήθηκαν κατά 6,1% (συνολική παραγωγή € 1,91 δισ.) ενώ οι  Ασφαλίσεις Ζημιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% (συνολικά € 1,87 δισ.)

Η αύξηση βεβαίως στον κλάδο Ζημιών προκύπτει από το ότι πλέον στον συγκεκριμένο κλάδο ανήκουν και τα νοσοκομειακά προγράμματα, τα οποία μέχρι και το 2015 κατατάσσονταν στις ασφαλίσεις Υγείας των ασφαλίσεων Ζωής.*

Αν αφαιρεθούν τα νοσοκομειακά προκύπτει μείωση της τάξως του 4%  που οφείλεται κυρίως στην μείωση κατά περίπου 9,7% της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου .

Στον κλάδο Ζωής τα νούμερα δείχνουν ότι η αύξηση 6,1% προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση στις ασφαλίσεις ζωής, η οποία τελικά υπερκάλυψε τις απώλειες, λόγω capital controls, των συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις.

Βεβαίως, το ύψος της αύξησης “μαρτυρά” ότι ένα σημαντικό ποσοστό της προέρχεται από συμβόλαια εφάπαξ καταβολής εγγυημένου επιτοκίου.

Τα συγκεκριμένα συμβόλαια προωθήθηκαν έντονα και μέσω bankassurance αλλά και από συγκεκριμένα δίκτυα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Δείτε εδώ την μελέτη της ΕΑΕΕ : Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016.

*Σύμφωνα με τον Νόμο 4364/5.2.2016 “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία Φερεγγυότητα 2”, ο οποίος είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2016, οι ασφάλειες υγείας που κατατάσσονταν στον κλάδο Ζωής, κατατάσσονται πλέον στους κλάδους “Ατυχήματα” και “Ασθένειες” του κλάδου Ζημιών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *