Οφέλη για τις ασφαλιστικές από την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων

9 Σεπτεμβρίου 2019

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη  για τις ασφαλιστικές από τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων μέσω μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, αλλά και η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων από την επόμενη χρονιά, εκτιμάται ότι (με βάση τα δεδομένα του 2018 που δεν ήταν ιδιαίτερα καλή χρονιά για τις ασφαλιστικές) θα δημιουργήσει ταμειακές ροές που θα ξεπερνούν τα 20 εκατ. Ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να επωφεληθούν αναλογικά (μερίδια αγοράς) από τις εξαγγελίες αυτές.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μεγαλύτερη ρευστότητα σημαίνει καλύτερους δείκτες φερεγγυότητας, περισσότερες επιλογές στις επενδύσεις, αλλά και δυνατότητες για πιο ελκυστική και ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική. Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την αύξηση της ρευστότητας από τις μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι ότι θα έχουν αντίκτυπο στις ασφαλιστικές από το 2020 και στις επενδύσεις τους από το 2021. Αν το τελευταίο τρίμηνο του 2019 κινηθεί ομαλά και χωρίς μεγάλες ζημιές, η χρήση θα δώσει σημαντικά κέρδη στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς αφού οι επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές εκτίναξαν την κερδοφορία. Έτσι από το 2020, οι νέοι φορολογικοί συντελεστές θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα και την ρευστότητα των ασφαλιστικών με αποτέλεσμα οι δείκτες φερεγγυότητας να αυξηθούν (υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 5 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αποτελέσματα 2018), οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες και την άρση των capital controls να διευρύνουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους με ξένα χρεόγραφα και σε επιχειρησιακό επίπεδο να αλλάξουν πολιτική προμηθειών, αλλά και τις τιμολογήσεις των ασφαλιστικών προϊόντων.

Ωστόσο οι ασφαλιστικές θα ωφεληθούν έμμεσα και από τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική και προς τους ιδιώτες. Μικρότερη φορολογία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) θα οδηγήσει πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση αποδόσεων και ασφάλειας σε προϊόντα υγείας, σύνταξης, επένδυσης.

Γενικότερα εκτιμάται ότι το 2020 θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς θεσμικά για τις ασφαλιστικές και εάν συνεχιστεί η επενδυτική εκτίναξη μετοχών και ομολόγων τότε θα είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Νέα τάση: ασφάλιση που… «ανοιγοκλείνει» μέσω κινητού!

Η νέα τάση στην ασφάλιση εξαπλώνεται ταχέως τα δύο τελευταία χρόνια στις αγορές του εξωτερικού: η κάλυψη on demand. Ασφάλιση δηλαδή,...

Close