Skip to content

Εσείς έχετε Υπεύθυνο… Ευεξίας στην εταιρεία σας;

Εδώ και μια δεκαετία πολλές εταιρείες έχουν θεσπίσει τη θέση του Chief Well- being Officer. Αναρωτιέστε τι ακριβώς κάνει; Μα φροντίζει για την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων!

Ανέκαθεν επικρατούσε η αντίληψη πως αν κάποιος ήθελε να πετύχει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και να φτάσει ψηλά, έπρεπε να αποδεχθεί το γεγονός πως θα ζήσει μία ζωή γεμάτη στρες, πίεση, πάρα πολλές ώρες σκληρής δουλειάς και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, συνθήκες που θα επιβάρυναν σημαντικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική του υγεία.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως η ευεξία των εργαζόμενων, το να νιώθουν καλά ψυχικά και σωματικά, επηρεάζει την παραγωγικότητά τους και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Πολλοί οργανισμοί λοιπόν άρχισαν να επενδύουν στη δημιουργία καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της δέσμευσης, αλλά και της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι εργαζόμενοι που νιώθουν πως οι εργοδότες τους αφουγκράζονται τις ανάγκες τους και τους στηρίζουν, ανταποκρίνονται δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Στο πλαίσιο της έμφασης που δίνουν πλέον οι επιχειρήσεις στην ευεξία του προσωπικού τους και όσο παράξενο και αν φαίνεται, εδώ και μία δεκαετία περίπου, μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η Deloitte, εδώ και πολλά χρόνια έχουν καθιερώσει τη θέση του… Chief Well-being Officer! Ο chief της ευζωίας, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας υγιούς και θετικής κουλτούρας μέσα στην επιχείρηση, όπως και για τη βέλτιστη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της. Στη δουλειά άλλωστε δεν περνάμε πάνω από το ήμισυ της ημέρας μας;

Στη διάρκεια της πανδημίας ο ρόλος του συγκεκριμένου Chief  έγινε ακόμη πιο σημαντικός, καθώς η απομακρυσμένη εργασία, η κοινωνική απομόνωση και το αυξημένο στρες επιβάρυναν την υγεία των εργαζόμενων. Στις μικρότερες επιχειρήσεις η επίτευξη της ευεξίας των εργαζόμενων συμπεριελήφθη στα καθήκοντα του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνουν τα καθήκοντα ενός CWBO. Έχοντας στόχο να ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους ώστε να βελτιωθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αρχικά συζητούν μαζί τους, προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια προχωρούν στις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η επιχείρηση, ώστε να ενσωματωθεί η κουλτούρα της ευεξίας. Παράλληλα διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν τα προσόντα εκείνα που θα συμβάλουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

Μη βιαστείτε να υποθέσετε πως οι εργαζόμενοι διδάσκονται στα προγράμματα αυτά τεχνικές πωλήσεων ή management ή άλλα τεχνικά θέματα. Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας εργαζόμενος για να ανέβει στην ιεραρχία έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση ακόμη και με την προηγούμενη δεκαετία. Δεδομένου ότι οι απλές εργασίες ρουτίνας περνούν πια στην αρμοδιότητα των «έξυπνων» μηχανών, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας καθήκοντα που απαιτούν τα λεγόμενα soft skills όπως π.χ. η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα για χτίσιμο σχέσεων, η δημιουργικότητα, η διαχείριση της αλλαγής και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η ανάπτυξη αυτών ακριβώς των προσόντων δε συμβάλει μόνο στην επαγγελματική ανέλιξη των εργαζόμενων στις νέες συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα χτίζει πιο γερές και ουσιαστικές σχέσεις μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, οδηγώντας τελικά στην πολυπόθητη ευεξία τους και βέβαια στην απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχείρησης.

Πέρα όμως από τις θετικές συνέπειες που έχει η διασφάλιση της ευεξίας των εργαζόμενων για την επιχείρηση, συμβάλλει στην ευρύτερη βελτίωση της ζωής τους και κατ’ επέκταση ωφελεί την ίδια την κοινωνία. Μπορεί να ανακαλύψαμε πρόσφατα πως τα soft skills είναι τα προσόντα του μέλλοντος για μία επιτυχημένη καριέρα, αλλά ξέραμε πάντα πως η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η διαχείριση της αλλαγής είναι πολύτιμα υλικά για το χτίσμο υγιών και ανθεκτικών σχέσεων με το οικογενειακό και το φιλικό μας περιβάλλον, δηλαδή για μία ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.